Houtsoorten

 

Licht (blond) hout
Maple (esdoorn) is een harde houtsoort. Door de lichte kleurstelling en fijne nerf past het uitstekend in een modern interieur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bourgognevloer van bredere parketdelen of aan een modern-klassiek patroon, zoals de dubbele visgraat.Brede parketdelen doen de ruimte langer lijken en vormen een tijdloos patroon. Een dubbele visgraat geeft de ruimte een exclusievere uitstraling en herinnert aan oude tijden.In een moderne inrichting staat het creeren van ruimte centraal. Dit wordt bereikt door te kiezen voor een lichte kleur op vloer en wand. Een moderne inrichting kenmerkt zich verder door geometrische vormen en kleuren als wit, zwart en grijs. Een felle kleur is hier heel goed mee te combineren. Herhaling van de gebruikte kleuren in het interieur zorgt vervolgens voor rust en ruimte.

 

 

 

 Geelbruin hout

Eiken is een zeer populaire houtsoort. Door de neutrale kleurstelling past het bij alle interieurs. Eiken QFQ is de meest rustige selectie en kenmerkt zich door de unieke manier van zagen: door op de nerf te zagen, ontstaat er een rustige oppervlak met karakteristieke, glanzende spiegels.

Een eiken vloer is verkrijgbaar in allerlei patronen, waaronder een visgraatpatroon (met of zonder band en bies), een Hongaarse of Weense punt, een blokpatroon of een volledige zelf bedacht patroon. Maar ook een bourgognevloer in brede delen tot wel 250mm is prachtig uit te voeren in eiken.

Geelbruine tinten geven de ruimte warmte en gezelligheid. Deze vloeren zijn dan ook goed te combineren met andere natuurlijke materialen, veelal in natuurlijke of vergrijsde tinten, Bijpassende accessoires en meubels hebben grillig, glooiende, organische vormen, alsof ze rechtstreeks uit de natuur zijn ontstaan.

 

 

 

 

Rozebruin hout
Robijn hout (curupixa) is een tropische, hard houtsoort die in het begin een rozegele kleur heeft. Deze veranderd echter redelijk snel richting geelbruin tot rozebruin. Robijnhout wordt veelal als alternatief voor wat meer nerveuze beuken gebruikt en is toepasbaar in brede delen, dtroken en patronen.

Robijnhout past goed in een romantische inrichting. Hierbij worden goed afgewerkte, sierlijke, glanzende en luxe materialen toegepast met een rijke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een kroonluchter.

De kleuren die worden gebruikt hebben soms een symbolische betekenis. Maar ook pasteltinten en barokkleuren zoals goud en zilver zijn populair in een romantisch interieur. Franse lelies, guirlandes en bloemen komen er veel in voor, doordat de natuur ter inspiratie dient.

 

Oranjebruin Hout
Afzelia Doussié is een harde, tropische houtsoort met een warme uitstraling. De kleur verandert van oranje naar roodbruin. Afzelia Doussié kenmerkt zich door een rustige uitstraling en heeft onderling weinig kleurverschillen.

Afzelia parket is verkrijgbaar in vele breedtes, zowel in stroken als in patronen. Een Hongaarsepunt is bijvoorbeeld erg mooi. Wegens de opvallende dominante kleurstelling van de vloer is het aan te raden om uw muren en meubels warm en neutraal te houden. gebruik niet te veel verschillende kleuren en houd de basis bijvoorbeeld gebroken wit. Dit geeft een mooi contrast met de vloer. Herhaling van de gebruikte kleuren zorgt vervolgens voor rust en ruimte.

Kies voor ambachtelijke, duurzaam gemaakte meubelen in niet te opvallende vormen. Authentiek, functioneel, praktisch en verzorgd zijn hierbij de kernwoorden.

 

 

 

 

 

 

 

Roodbruin Hout
Amerikaans Kersen is een zachte houtsoort. Kersenhout kenmerkt zich door de grillige vlammen. Door de geringe stamdikte is Amerikaans kersen alleen in smalle maten verkrijgbaar. Zowel in stroken als patronen.

Door de rode tint brengt de vloer een warme, knusse sfeer in de ruimte. Kersenhout wordt vaak gebruikt in klassieke interieurs met stijl. De dieprode kleur verrijkt de ruimte en ademt de sfeer uit vervlogen tijden. Door gebruik te maken van donkere meubels, komt deze sfeer nog beter tot zijn recht. Daarnaast is Amerikaans kersen perfect in te passen in een meer landelijke omgeving met bredere delen met vellingkanten.

Kies voor klassieke meubels gebaseerd op donker notenhout of voor eiken gerookte meubels bij een landelijke karakter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donkerrood en Bruin Hout
Merbau heeft een matig grove nerf met een onregelmatige draad. Afhankelijk van het groeigebied zijn er soms geelwitte stipjes zichtbaar. Dit zijn zouten die door de boom in de houtcellen zijn opgeslagen. Deze zware, harde en stoere houtsoort laat zich goed verwerken tot brede delen, maar komt ook uitstekend tot zijn recht in stroken of patronen.

Merbau vertoont vaak een fraaie glans. Soms voelt het hout enigszins vettig aan. In het begin zijn kleurverschillen zichtbaar. Deze verdwijnen onder invloed van licht: de lichte kleuren worden donkerder, de donkere gedeelten worden daarentegen meestal lichter.

Wegens de opvallende, dominante kleurstellingen van de vloer is het aan te raden uw muren en meubels warm en neutraal te houden. Gebruik niet te veel verschillende kleuren en houd de basis bijvoorbeeld gebroken wit. Dit geeft een mooi contrast met de vloer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caramelbruin hout
Afrormosia heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur. Het hout heeft een fijne, rechtdradige nerf, soms kruisdradig verlopend. Afrormosia is leverbaar als stroken, bourgogne en patronen.

Tapisstroken zijn ideaal wanneer u een ruimte optisch groter wilt maken. Door de relatief smalle deeltjes creeert u een grotere ruimtelijkheid. Dit in tegenstelling tot brede delen met grotere lengten. Afrormosia tapisstroken zijn goed toepasbaar in combinatie met vloerverwarming. Door de geringe dikte wordt de warmte god geleid en treedt er weinig rendementsverlies op.

Caramelkleurige vloeren passen goed in een sfeervol interieur. Deze vloeren zijn dan ook goed te combineren met andere natuurlijke materialen, veelal in natuurlijke of vergrijsde tinten. De accessoires en meubels hebben grillige, glooiende, organische vormen alsof ze rechtstreeks uit de natuur zijn ontstaan.

 

 

 

 

 

 

 

Bruin hout
Basralocus is een duurzame houtsoort met van nature een vrij hoge glans. Het hout kleurt naar een bruinrode gloed. Het heeft een middelfijne tot matige grove nerf met soms warrig of kruisdradige verloop. Basralocus is leverbaar in stroken bourgogne en patronen in diverse afmetingen.

Omdat bruin uit diverse andere kleuren is samengesteld, kunt u het met veel kleuren combineren. Het is verstandig ervoor te zorgen dat uw vloerkleur ofwel twee tinten lichter, ofwel een stuk donkerder is dan de kleur van uw meubelen. Vloer en meubilair in dezelfde kleur en houtsoort kan overigens wel, maar dan is het raadzaam er een vloerkleed met een contrasterende kleur tussen te leggen.

Om de ruimte groter te laten lijken, wordt bij het gebruik van bruine houtsoorten aangeraden de wanden en het plafond licht van kleur te houden.

 

 

 

 

 

 

 

Donkerbruin hout
Eiken bevat een hoog looizuur gehalte. Hierdoor is het mogelijk om eiken te stomen of te roken, waardoor de houtsoorten donkerbruin verkleurt. Gestoomde vloeren zijn uitermate populair op dit moment. Dit komt onder meer door de prachtige kleurnuances die door het stomen ontstaan. Door de vloer te oliën, ontstaat een prachtige diepbruine kleur.

Gestoomde eiken vloeren passen goed in een sfeervolle of klassieke inrichting. De vloeren zijn dan ook goed te combineren met andere natuurlijke materialen, maar ook met goed afgewerkte, glanzende en luxe materialen. Paneeldeuren, architraven en mooie, hoge, witgelakte plinten mogen in dit interieur niet ontbreken.

Een gestoomde eiken vloer is verkrijgbaar in allerlei patronen, maar kan ook op een bourgogne brede delen patroon. Tot wel 18cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zwartbruin hout
Wengé is een prachtige, zeer harde houtsoort. Een nieuw gelegde vloer is geelbruin tot bruin van kleur. Na afwerking verkleurt de vloer al snel naar donkerbruin tot zwartbruin. Door de grove nerf heeft de vloer een bruinzwart gevlamd oppervlak.

Zwartbruine vloeren zijn ideaal om contrasten mee te creëren. Ze combineren perfect met muren in ene lichte kleur. De vloeren zijn dan ook goed toe te passen in een moderne inrichting. Deze kenmerkt zich verder door geometrische vormen en kleuren als wit, zwart en grijs. Een felle kleur is hier heel goed te combineren. Herhaling van gebruikte kleuren in het interieur zorgt vervolgens voor rust en ruimte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer specifieke informatie over onze houtsoorten vraag het aan één van onze adviseurs of raadpleeg de website van onze leverancier www.lieverdink.nl